Pagina's

vrijdag 21 april 2017

De laatste horde

Roeland Pruijssers

Woensdagavond stond het duel tussen MuConsult Apeldoorn en de Utrechtse club Paul Keres op het programma, met als inzet een plek in de landelijke bekerfinale. Beide teams waren tot dusverre zonder al te veel problemen de vorige ronde van de poulefase doorgekomen: MuConsult Apeldoorn wist veelvuldig landskampioen En Passant met 3-1 te verslaan terwijl Paul Keres de Waagtoren opzij had gezet met dezelfde cijfers.


De bekerwedstrijd werd gespeeld tijdens de clubavond van Apeldoorn. Op de altijd gezellige clubavond hadden sommige clubspelers even een herinnering nodig dat er ditmaal ook een wedstrijd aan de gang was en was er regelmatig een heel koor aan stilte maningen hoorbaar van clubspelers die zich hier wel bewust van waren. Dit maakt een bekerwedstrijd uniek in zijn soort en aangezien de hoofdprijs letterlijk alleen een beker is dan is de inhoud van de wedstrijd er volledig één van plezier en kunnen de deelnemers bestempeld worden als echte schaakliefhebbers. De opstelling was als volgt:

MuConsult Apeldoorn – Paul Keres
  1. Roeland Pruijssers (zwart) – Paul Hommerson
  2. Nico Zwirs (wit) – Hugo ten Hertog
  3. Thomas Beerdsen (zwart) – Xander Wemmers
  4. Stefan Kuipers (wit) – Jan Breukelman
Beide teams waren erg sterk opgekomen. Jan Breukelman was speciaal uit Den Haag voor deze wedstrijd overgekomen, terwijl Nico Zwirs en Stefan Kuipers respectievelijk uit Enschede en Tilburg kwamen. De waarde die aan de wedstrijd gehecht werd, werd daarmee nog eens onderstreept. Apeldoorn is op rating duidelijk de favoriet met Thomas Beerdsen en Nico Zwirs als in vorm zijnde jongemannen, terwijl Xander Wemmers van Paul Keres de laatste tijd ook sterk schaak laat zien en aan het klimmen is op de ratinglijst.

Het begon vrij rustig al waren in sommige partijen al enige spanningsvelden ontstaan. Toen de helft van de tijd verstreken was, was duidelijk dat de kansen voor de thuisploeg waren. Hieronder een korte samenvatting van elke partij:
  1. Pruijssers – Hommerson
    De partij met het grootste ratingverschil. In de Chigorin-variant van het Spaans kwamen de lichte stukken van Roeland wat ongelukkig te staan waardoor wit een initiatief kreeg op de koningsvleugel. Na wat verdedigend gemanoeuvreer, slaagde Roeland erin het initiatief in te dammen en zelf een initiatief te creëren over de zwarte velden. In tijdnood bleek dit initiatief te sterk en kon Roeland het punt binnenhalen.

  2. Zwirs – Ten Hertog
    Na een ingewikkelde moderne opening (1...g6) leek zwart een prima stelling te hebben bereikt, maar toen wit voor de aanval koos, maakte Hugo het zichzelf moeilijk en werd de aanval er één met dodelijk veel dreiging. Achteraf gezien had Nico twee enorme kansen om de partij in zijn voordeel te beslissen. Het waren echter twee moeilijke combinaties en in plaats daarvan koos hij ervoor om positioneel verder te spelen. Zijn aanval zwakte af en op een gegeven moment vonden beide spelers een remise wel prima, aangezien de match toen al beslist was. Waarschijnlijk stond Nico stond op het laatst nog iets beter.

  3. Beerdsen – Wemmers
    Xander kwam na een 4.e3 Nimzo-Indisch met iets meer ruimte uit de opening en leek daardoor ook licht voordeel te hebben. Thomas bleef echter actief spelen en al gauw werd duidelijk dat wit niet of nauwelijks voordeel had. Na wat verwikkelingen kwam er een toreneindspel op het bord waarin Thomas een pion meer had, maar dit hield Xander zonder moeite op remise.

  4. Kuipers – Breukelman
    In een voor wit wat gammel uitziende Caro-Kann waarbij wit zijn loper vrolijk op d1 posteerde, leek zwart een prima stelling bereikt te hebben. Toen Jan echter een dame op c7 toeliet, bleek dat die dame veel van zijn stukken in bedwang hield en kon Stefan een aantal tactische motieven in het spel brengen. Dit kostte Jan een pion en met het witte initiatief wist hij zijn stelling niet meer redden.
Daarmee kwam de eindstand op 3-1 voor Apeldoorn en werd de laatste horde genomen voor deelname aan de finale op Hemelvaartsdag.




partijen openen in nieuw venster of tabblad | partijen in pgn

wedstrijdbeelden op Google Photos | op Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten