maandag 19 december 2016

MuConsult Apeldoorn speelt als team Kuipers!

Cees Beekhuis

De wedstrijd tegen Sas van Gent werd vooraf aangeduid als een kantelwedstrijd. Winnen betekent lekker meedraaien in de middenmoot, maar bij verlies kom je in de degradatiezone terecht... Om het team optimaal te laten draaien, had teamleider Merijn daarom de opdracht gegeven om te spelen als Kuip. Allereerst een analyse van Stefan zelf hoe de match dan zou verlopen: de witspelers verpesten hun voordeel. Je komt toch nog een pion voor, maar na zes uur is het eindspel niet te winnen. Wel interessant als iedereen na zes uur nog aan het spelen is.
Dus de verwachting met speelstijl Kuipers is een 5-5. Nu moest ik zelf ook spelen, dus de match is in flarden aan me voorbijgetrokken. Allereerst zag ik deze stelling van de teamleider:

Duidelijk wordt hier wel dat ‘spelen als Kuip’ veel beter van tevoren gedefinieerd moet worden, want er is blijkbaar te veel ruimte voor interpretatie. Degelijk en solide zijn niet precies de termen die ik zou opperen bij deze stelling. Bij latere navraag wat dit eigenlijk voor opening was, volgde het verrassende ‘ruilslavisch’.
Dus even terug naar af. Wat zijn nu de kenmerken van spelen als Stefan:
  • Je zet de partij solide op. Ruilslavisch met zwart is prima. Tussen zet 95 en 135 heb je echt wel kans om dat eindspel te winnen.
  • Je doet geen gekke zetten. Beide paarden op a5 en h5 is niet des Kuips.
  • Heb geduld.
  • Tactiek komt vanuit een goede stelling of je mag meecombineren met je tegenstander.
Nu we de kenmerken duidelijk hebben, moeten we even kijken wie er voor de ‘beste Kuip-imitator prijs’ genomineerd kan worden deze wedstrijd. Slechtste uitvoering is zonder twijfel Merijn. Correct stukoffer bij je tegenstander afdwingen, zelf dame offeren. Remise is ook een resultaat, maar dat is voer voor psychologen. Ook kansloos is Sjef. Hij vroeg bij aanvang al of het misschien niet beter was om je eigen stijl te spelen. Jammer, want met eigen stijl voldoe je niet aan de Kuip-norm. Iets beter deed Arthur het. Hij deed erg zijn best om af te wikkelen, maar helaas kostte hem dat aan het eind een kwaliteit. Van Max kunnen we het ook nog niet verwachten. Op zijn bord zag ik deze stelling:
Dit leek me een moeilijke stelling voor wit, maar Max redde zichzelf hieruit. Wel een Stefan-factor, maar te weinig pionnetje-meer-gehalte.

We komen nu in de categorie ‘goed gedaan’. Allereerst is daar Tom, die een tegenstander had die zijn paard fianchetteerde:

Tom speelde dit keurig uit. Vooral de manoeuvre De2-d3-e4 vond ik leuk om te zien en ik denk dat dit Stefans waardering zou krijgen. Roeland deed ook een uitstekende poging. Evenals Tom een Lb5-Siciliaan, die natuurlijk uitstekend past. Keurig iedere keer een pionnetje winnen en eindigen in een toreneindspel. Duidelijk iemand die zijn mail heeft gelezen. Nico deed er nog een schepje bovenop. Een b3/Lb5-Siciliaan! En vervolgens gewoon een mataanval opzetten. Het zitvlees werd echter niet getoond, want voor zet 30 was hij klaar! Na deze zeven partijen stond het 4-3 voor MuConsult Apeldoorn. Er waren dus nog drie partijen bezig. Dit moeten wel de grootste kanshebbers zijn!

Als eerste was Alexander klaar. In een aangenomen damegambiet had hij een pion meer en moest hij tientallen zetten lang een initiatief van zwart neutraliseren. Helaas had zijn tegenstander eeuwig schaak... (volgende keer dames ruilen?)

Nu waren er nog twee remises nodig voor de matchpunten. Tim stond zeer goed en bouwde langzaam zijn stelling uit. Even dacht ik dat hij met dames op het bord een zetdwang ging opzetten, maar hij vlocht een damewinst in de stelling, waardoor hij het volle punt en de matchpunten in de wacht sleepte! Toch wel de beste Stefan-imitatie van de dag!

Als laatste was Stefan nog bezig. Hij had een pion meer, maar zijn tegenstander had een vrije a-pion. Ik begrijp wel waarom hij altijd als laatste klaar is, want zelfs als hij zelf aan zet is, loopt hij te overleggen, zodat Tim toch eerder klaar was. Uiteindelijk wist hij met d3! een kwaliteit te winnen en sleepte dit eindspel met een laatste h-pion over de eindstreep. Erg goed, maar helaas telt hij niet mee voor de Stefan-imitatie. Toch wel een beetje sneu voor iemand die zo’n voorbeeld is. Merijn, ik stel voor om de volgende match Nico als voorbeeld te nemen: is iedereen voor zet 30 klaar en win je met 10-0!



't Andere verslag | foto's op Google


partijen openen in nieuw venster of tabblad | partijen in pgn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten