dinsdag 17 januari 2017

Apeldoorns team in PRO Chess League

Roeland Pruijssers

Chess.com, één van de grootste schaakwebsites, is de laatste jaren ijverig in het organiseren van online schaakevenementen en heeft er onlangs een online schaakclubcompetitie aan toegevoegd. Met een prijzengeld van 50.000 Amerikaanse dollars zijn hier veel clubs op afgekomen en doen er flink wat GM's en wereldtoppers mee. Zo ook Apeldoorn dat onder de passende naam Apeldoorn Apes in de eerste ronde de strijd aanging met de Cannes Blockbusters (een verwijzing naar het jaarlijkse internationale filmfestival). Maar voordat we met de match beginnen, eerst nog enige uitleg over hoe de competitie in elkaar zit. In totaal doen er 48 teams mee die verdeeld zijn over vier divisies van 12. Omdat er teams meedoen van over de hele wereld, zijn die divisies gebaseerd op tijdzones, Apeldoorn zit in de zogenaamde Central Division samen met o.a. Amsterdam, Cannes en Hamburg. Er worden zeven matches gespeeld, waarna de eerste zes teams zich plaatsen voor de play-offs. De wedstrijden van Apeldoorn worden op woensdagavond gespeeld en eenmalig op een zaterdag. Het speeltempo is 15 minuten per partij en 2 seconden increment per zet. Een club mag tien deelnemers opgeven, maar de line-up van vier personen mag maximaal een gemiddelde hebben van 2500 FIDE-rating. Alle vier de spelers spelen één keer tegen elkaar.


Onze line-up was als volgt: Roeland Pruijssers, Robby Kevlishvili (gastspeler), Thomas Beerdsen en Max Warmerdam. Elk team mag één gastspeler in de line-up hebben en voor de rest moeten het lokale spelers zijn. Wij hadden Nederlands talent en potentieel wereldkampioen Robby Kevlishvili gevraagd, die Thomas en Max goed kenden van onder andere het jeugdwereldkampioenschap van afgelopen jaar. We moesten tegen de Cannes Blockbusters, die aankwamen zetten met twee GM's: Murtas Kazhgaleyev (2594), Fabian Libiszewski (2547) die gecompleteerd werd met WGM Deimante Daulyte (2427) en Flavio Perez (2298). Los van de Kazachtstaanse Kazhgaleyev waren dit Franse spelers. Hiermee waren we op rating de underdog in deze wedstrijd.


We begonnen om 20.35 uur en speelden om de veertig minuten een nieuwe wedstrijd. We begonnen niet sterk en verloren met 0,5-3,5 waar alleen Roeland een halfje wist te pakken. We hadden wel hoop, want op nagenoeg alle borden hadden we een keer gewonnen gestaan. De tweede ronde ging ook beter want we kwamen terug met 3-1, waarin Robby de top GM van de tegenstander versloeg. Thomas had geen lekkere start en stond als enige op 0 uit 2. De derde ronde ging het echter weer mis en verloren we met 3-1, enigszins met pech omdat Roeland in een gelijke stelling door zijn vlag ging. Frappant gegeven was dat de man met de minste rating 3 uit 3 had: Flavio Perez wist wel raad met de Apeldoornse talenten. De laatste ronde moest Apeldoorn winnen met 3,5-0,5 of 4-0 (bij 8,5 bordpunt had de tegenstander gewonnen) om er nog matchpunten uit te slepen. Helaas kwam het daar bij lange na niet van. Max en Roeland hadden het zwaar en verloren allebei. Thomas wist zich wel te herstellen en pakte voor het eerst een punt, terwijl Robby een halfje pakte. Daarmee was de eindstand 6-10 voor de Cannes Blockbusters.

Geen goed begin dus voor de Apeldoornse Apes. Ondanks dat was de sfeer prima en was duidelijk dat de PRO Chess League door misschien wel duizenden mensen gevolgd werd op internet. Daarnaast was online commentaar op de partijen en waren de regels duidelijk opgesteld. De PRO Chess League heeft een positieve indruk op mij achtergelaten.

Woensdag 18 januari is alweer de Nederlandse kraker waarin de Apeldoornse Apen tegen de Amsterdamse Mosquito's moeten. De match vindt plaats om 20.30 en is live te volgen via het Twitch-kanaal van de tegenstander. Zie ook Nederlandse Derby in PRO Chess League op Schaaksite.Geen opmerkingen:

Een reactie posten