maandag 30 januari 2017

Server time-out kantelt de match

Nico Zwirs

Afgelopen woensdag stond de derde wedstrijd in de PRO Chess League op het programma en dat was meteen een hele belangrijke. De eerste twee rondes waren namelijk verloren gegaan tegen Cannes en Amsterdam (eigenlijk Haarlem) en om nog in de race te blijven voor de knock-out fase van de competitie moest er dus gewonnen worden.

Dit keer speelden we zonder onze GM Roeland Pruijssers en was het aan onze jonge talenten en mij om de klus te klaren. Als zware underdog met zo’n 100 elopunten minder begonnen we aan de wedstrijd. Waar wij met Thomas Beerdsen, Robby Kevlishvili, Max Warmerdam en ikzelf aantraden, kwam Hamburg met twee GM’s en twee IM’s op de proppen. De IM’s waren Aljo Feuerstack en Dirk Sebastian en de GM’s waren de Nederlandse Twan Burg, die als gastspeler speelt, en de negentienjarige Rasmus Svane.


In de eerste ronde werden we meteen al onder druk gezet. Op Thomas na stonden we allemaal minder, maar wisten we allemaal het halfje binnen te halen. De een wat lastiger dan de ander, behalve Max. Max wikkelde af naar een paard-tegen-loper eindspel en iedereen die zegt dat lopers beter zijn dan paarden moeten dit eindspel nog maar eens bekijken. Max wist langzaam maar zeker fouten bij zijn tegenstander af te dwingen en zo het volle punt te pakken. 2,5-1,5 voor!

De tweede ronde was een bijzondere. Na een kleine 10 minuten spelen viel namelijk de server uit. De tijd van de speler die aan zet was bleef wel doorlopen, dus toen iedereen na een minuut of 7 opnieuw verbonden was, waren de tijdsverschillen enorm. Twee keer waren zij de Sjaak en op twee borden wij, dus dat was nog enigszins eerlijk. De ronde werd doorgespeeld en door gemiste kansen aan onze kant verloren we met 3-1. Onszelf oppeppend voor de derde ronde kregen we te horen dat de tweede ronde opnieuw gespeeld moest worden. In de wachttijd gingen onze slimmeriken (lees Thomas) even op zoek naar een verbetering ten opzichte van hun partij. De meeste van onze tegenstanders verwachtten dit al en kozen voor een andere variant. Rasmus Svane herhaalde echter de variant tegen Thomas en dit keer won Thomas! Op z’n minst de 1-3 weer gehaald, verder wisten ook Robby en ik te winnen en ging alleen Max als allerlaatste ten onder. Dit resultaat kantelde de hele wedstrijd, want i.p.v. 3,5-4,5 achter, stonden we nu 5,5-2,5 voor!

In de derde ronde werd de match min of meer beslist. Met een 2-2 door wisten we onszelf op matchpoint te zetten met 7,5 punt. Bij 8,5 zouden we de match winnen. In de laatste ronde deden we met zijn alle nog een gezamenlijk remiseaanbod, wat natuurlijk door iedereen werd afgeslagen. Kort daarna was Robby de eerste die het punt binnen had en daarmee de match veiligstelde. Nu was het aan de rest om de daad de versterken en dat gebeurde ook. Thomas wist met zwart zijn tegenstander keihard te overspelen en won overtuigend. Max had vandaag wat pech en wist zijn sterke resultaten van de eerdere weken niet voort te zetten en gaat de volgende keer weer volop vlammen! Zelf speelde ik een spannende partij en door het te veel willen van mijn tegenstander wist ik met een mooie combinatie de partij nog te winnen.

De volgende keer spelen we tegen Dublin. Dat wordt een lastige ronde, maar we gaan ons best doen om het succes tegen Hamburg meer glans te geven.


Apeldoorn Apes fanclub op Chess.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten