woensdag 15 februari 2017

Kwaliteitsoffers in de beker

Merijn van Delft

Op zaterdagmiddag 11 februari speelde MuConsult Apeldoorn in de derde ronde van de KNSB beker uit tegen BSV Bennekom. Aangezien we zaterdagavond een wedstrijd hadden in de PRO Chess League en zondagmiddag het Apeldoorns snelschaakkampioenschap, kwamen we sterker op dan men de laatste jaren van ons gewend was. Teamcaptain Thomas Beerdsen had thuis gedobbeld voor de opstelling en ook Bennekom had een beetje zitten schuiven.


Martijn Bakker offerde op de vierde zet met zwart een pion tegen Thomas, maar speelde daarna passief verder (6...e5 ziet er thematischer uit) en kwam al snel verloren te staan. Nico Zwirs was echter vastbesloten om als eerste klaar te zijn, speelde razendsnel en ging overtuigend door de Franse Winawer van Martin Markering heen. Dat betekende al snel een 2-0 voorsprong voor Apeldoorn.



Bij Hotze Tette Hofstra tegen Stefan Kuipers had wit een paar zetten lang een positioneel kwaliteitsoffer kunnen brengen op f6, met prima compensatie. In de partij raakte de toren verdwaald op h4 en wist zwart de partij snel naar zich toe te trekken: 3-0.

Mijn tegenstander John Riksen vertelde na de partij dat hij in de jaren '70 nog in een kampioensteam heeft gezeten met Cor van Wijgerden, toen 40 jaar niet heeft gespeeld en sinds een paar jaar weer actief speelt. De eerste 14 zetten was er een dynamisch evenwicht vanuit een scherpe Semi-Slav, maar 15.Pd6 was een onnodige afwikkeling naar een slecht eindspel. Ook ik had moeite met de juiste timing van een kwaliteitsoffer, maar met een beetje bluf wist ik een goede versie te krijgen en kwam de winst niet meer in gevaar: 4-0.



't Andere verslag


partijen openen in nieuw venster of tabblad | partijen in pgn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten