maandag 6 februari 2017

Teamspirit

Roeland Pruijssers

Aangezien het kampioenschap niet meer bereikt kon worden zijn er andere doelen om te bewerkstelligen. Zo is een aantal spelers van Apeldoorn en En Passant nog steeds in de race voor een GM- of IM-norm en om daaraan te voldoen werden deze spelers op hoge borden neergezet, jawel door beide teams en daardoor liepen sommige spelers hun voor ogen gestelde tegenstander mis. Maar goed, uiteraard wilden beide teams ook gewoon winnen, al dan niet om in ieder geval veilig te zijn voor degradatie. Op papier deden de teams nauwelijks voor elkaar onder en zou het een spannende match worden.


De eerste partij die klaar was, was die van Nico Zwirs van Apeldoorn tegen Henk Vedder van En Passant. Nico zat op bord 3 en heeft met een score van 4,5 uit 5 in de competitie uitstekende kansen voor een GM-norm. Helaas had hij vandaag geen grootmeester tegenover zich en wordt een GM-norm nog lastig. De partij eindigde min of meer voordat het begon doordat Henk een dubbele aanval overzag waarmee Nico een stuk won. Onmiddellijke opgave door Henk en 1-0 voor Apeldoorn.

Naarmate de match vorderde werd duidelijk dat Apeldoorn de beste kansen had om te winnen. Het eerste volgende punt ging echter naar En Passant. Op bord 5 speelde onze grote kleine beer tegen Erwin l'Ami. Erwin had net Tata Steel achter de rug (met een prima score van +1 in de Challengers-groep) en leek daarmee warm gespeeld voor deze partij. Thomas Beerdsen werd in een Spaanse partij langzaam weggespeeld en Erwin wist zonder al te veel moeite de tegenstribbelingen van Thomas pareren. 1-1.

Het volgende punt ging weer naar Apeldoorn. Op bord vier speelde Roeland Pruijssers tegen Richard Vedder. Richard had drie partijen op rij gewonnen in de competitie en wie weet dat er voor hem dus ook nog kansen voor een norm in zaten. Voor Roeland was het een warm thuis komen bij zijn oude team. Het toeval wilde dat er voorafgaand aan de match een jaarboek gepresenteerd werd over het kampioensjaar 2015-2016 van En Passant waar ook Roeland aan had bijgedragen. Hij was blij zo'n boekje mee naar huis te mogen nemen om onder andere te kunnen lachen om uitbundige (en bizarre) foto's van het kampioensfeest van En Passant. De partij tussen Richard en Roeland was een rechtlijnige. Roeland kwam in een rustige Spaanse partij langzaamaan steeds beter te staan en kon op het eind een loper geforceerd insluiten op zijn beginveld. 2-1 voor Apeldoorn.

Merijn van Delft van Apeldoorn moest op bord negen met wit tegen invaller Sjoerd Drent van En Passant. Merijn kreeg het loperpaar in handen en kon met een mooi pionoffer de tegenstander proberen mat te zetten. Om dat te voorkomen moest door Sjoerd materiaal worden gegeven en met prima technisch spel wist Merijn het punt veilig te stellen. 3-1 voor Apeldoorn.

Foto: Guido de Romph       
Op bord zeven was de partij Armen Hachijan van Apeldoorn tegen Slava Ikonikkov klaar. Armen voerde de zet van de dag uit door op zet 22 Te1 te spelen! Een zet waarmee hij een loper op f1 van de tegenstander liet leven en hij tijdelijk twee volle stukken achter zou komen te staan. Bijna alle andere schakers op deze planeet hadden de loper op f1 à tempo van het bord geslagen. Helaas kreeg de zet geen punt en moest Armen genoegen nemen met herhaling van zetten. Desalniettemin een prima prestatie van Armen tegen de topscorer van de Meesterklasse van vorig jaar. 3,5-1,5 voor Apeldoorn dus.

De overige partijen lieten echter weinig goeds zien voor Apeldoorn. Op bijna alle borden stond Apeldoorn slechter en de enige partij waar Apeldoorn nog op een punt kon hopen eindigde in een remise: Artur Jussupow stond de hele partij beter, mede dankzij het frivole spel dat we kennen van Manuel Bosboom. Maar op een kritiek moment koos de oude leermeester niet voor de juiste voortzetting en kon hij niets anders doen dan in remise berusten. 4-2 voor Apeldoorn.

Een hoogstaande partij was die op een bord lager. Benjamin Bok en Stefan Kuipers hadden net een niet al te best toernooi achter de rug, Stefan in Gibraltar en Benjamin bij Tata Steel. Ze konden allebei dus wel een goede score gebruiken om in ieder geval weer wat verloren ratingpunten terug te verdienen. Benjamin had het eindspel dat op het bord kwam thuis bekeken en leek iets beter te staan. Stefan Kuipers liet echter zien het niet erg te vinden om zo'n stelling te moeten verdedigen en hij deed dat met zo'n verve dat Benjamin op moest passen geen nul te incasseren. De evaluatie bleef rond het gelijkspel hangen en aan het eind vonden beide spelers dat een prima uitslag voor de partij. 4,5-2,5.

Foto: Guido de Romph       
Apeldoorn was nog maar een half puntje verwijderd van gelijkspel en dat halfje kwam er ook! Op bord 10 speelde Sjef Rijnaarts van Apeldoorn tegen Sopiko Guramishvili die net als Benjamin Bok en Erwin l'Ami een week eerder nog met Tata Steel mee deed. Ze liet goed spel zien en drukte Sjef bijna tot over de afgrond. Sjef verweerde zich kranig en kon genoeg tegendreigingen creëren om zichzelf te redden. Er werd besloten tot remise. 5-3 voor Apeldoorn.

Nu was Apeldoorn met deze uitslag op zich al tevreden, En Passant was tenslotte de kampioen van vorig jaar, en het leek er ook op dat er niet meer in zou zitten. Jan-Willem van de Griendt koos op bord 8 tegen onze Max Warmerdam een ultra degelijke opstelling met nagenoeg alle pionnen op de witte velden. Max probeerde hier doorheen te breken maar dat bleek het graven van zijn eigen graf. De stukken die Jan-Willem tijdelijk buitenspel had gezet werden actief en Max verloor teveel materiaal om nog iets te kunnen creëren. 5-4 voor Apeldoorn.

Foto: Guido de Romph       
Als laatste was de partij bezig tussen die van Zhoaqin Peng tegen Tim Lammens. Al vroeg in de partij werd duidelijk dat Peng hele goede winstkansen zou krijgen. Tim knalde zijn koningsstelling open en Peng kreeg kansen dankzij de open g-lijn. Een paar uur later, na goed verdedigingswerk van Tim, was het opeens allemaal niet zo duidelijk meer. Er kwam een toren-loper eindspel op het bord waarin Peng een pion meer had, maar daartegenover stonden twee sterke verbonden vrijpionnen van Tim. In tijdnood maakte Peng een fout waardoor Tim herhaling van zetten kon forceren, wat hij gezien de stand ook direct deed. Daarmee kwam de eindstand op 5,5-4,5 voor Apeldoorn. Bij nadere beschouwing stond Tim echter gewoon gewonnen, wat Tim ook besefte maar er niet aan getwijfeld had om de remise te pakken. Het teambelang stond bij hem voorop en Tim werd overladen met complimenten voor die gedachtegang, met name door Artur Jussupow.

Met deze teamspirit is Apeldoorn veilig voor degradatie en staan we nu zelfs op een prima vierde plek, terwijl En Passant nog op moet passen en nog net boven de degradatiestreep staat.



'Jaarboek!' – Richard Vedders (uitgebreide) verslag op Schaaksite.nl


partijen openen in nieuw venster of tabblad | partijen in pgn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten