maandag 7 november 2016

Spanning en sensatie

Roeland Pruijssers

Apeldoorn reisde gezellig naar Groningen voor de confrontatie met koploper Groninger Combinatie. In het denksportcentrum, waar ook stads- en meesterklassegenoot SISSA de partijen afwerkt, werden de weinig verrassende opstellingen doorgegeven. Althans voor de Apeldoorners geen grote verassingen. Groningen moest het stellen zonder GM's Sipke Ernst en Jan Werle die meededen aan het Europees kampioenschap voor clubteams. Zij werden vervangen door Jan Baljé en IM Davit Lobzhanidze. De ploegen bleken achteraf zeer aan elkaar gewaagd met een verschil in gemiddelde rating van slechts twee punten.

Het begon voortvarend voor de thuisploeg: aan bord 2 wist Tiviakov (Groningen) vrij snel te winnen van collega-GM Roeland Pruijssers (Apeldoorn). Hier zijn weinig woorden voor nodig: strakke pot van de witspeler. De Apeldoorners staken hun teamgenoot na afloop een hart onder de riem en zeiden dat ze zijn nul wel goed zouden maken. En inderdaad bleek Apeldoorn op de meeste borden goed te staan.

Tim Lammens (Apeldoorn) stond onder druk tegen Erik Hoeksema (Groningen) maar op een gegeven moment besloten beide heren een zettenherhaling niet uit de weg te gaan. Waarschijnlijk had hier meer ingezeten aan Groningse kant, goed nieuws voor Apeldoorn dus.

Alexander Kabatianski (Apeldoorn) leek iets beter te staan in zijn partij tegen Jan Baljé (Groningen) en was op zoek naar een gaatje in de witte stelling. Jan hield zijn stelling echter netjes dicht en toen een volledig symmetrisch en gelijk eindspel niet meer te ontwijken was, werd tot remise besloten.

Toen de gelijkmaker! Arthur van de Oudeweetering (Apeldoorn) wist in een strakke pot Joost Wempe (Groningen) te verslaan. In een mooie afruilfrans (misschien toch niet zo'n slechte opening), kreeg Arthur mooie druk op de zwarte stelling. Joost bezweek, maakte een beslissende fout en kon ruim materiaalverlies niet meer ontwijken.

Tussenstand: 2-2

Ondertussen (na ongeveer drie uur spelen) begonnen er duidelijke tekenen van winst en verlies zich te vertonen. Nico Zwirs (Apeldoorn) had een erg plezierige stelling gekregen tegen Iozefina Paulet (Groningen) en Armen Hachijan (Apeldoorn) stond op het laatste bord twee pionnen voor tegen Maurice Schippers (Groningen). Beide partijen leken erg kansrijk voor de Apeldoornse kant.

Daartegenover stonden de partijen van Max Warmerdam (Apeldoorn) tegen Jasper Geurink (Groningen) en Merijn van Delft (Apeldoorn) tegen Daan Brandenburg (Groningen). Merijn had een kwaliteitsoffer moeten plaatsen om een initiatief van Daan te beperken. Daan hield alles onder controle en kon Merijn van het bord afduwen.

Deze nederlaag werd weer gecompenseerd door Thomas Beerdsen (Apeldoorn). Zijn tegenstander Davit Lobzhanidze had heel veel tijd verbruikt in de beginfase van de partij en daar maakte de Apeldoorner slim gebruik van: een tactische moeilijkheid en ondekbaar mat zorgden voor wederom een gelijkmaker.

Tussenstand: 3-3

Een aantal toeschouwers keek beneden de speelzaal naar de live-uitzending van de match en het leek alsof Apeldoorn de winst naar zich toe ging trekken. Van de overige vier partijen stonden Apeldoorn er op drie beter. De enige die het moeilijk had was Max tegen Jasper. In die partij was het ditmaal de Apeldoornse kant die weinig tijd over had. Jasper zat de hele tijd al te azen op een doorbraak richting de koning van de tegenstander en op een gegeven moment kwam die er ook; de witte koningsstelling werd omvergeblazen.

Tussenstand 4-3

Maar zoals gezegd, stond Apeldoorn er op de rest van de borden goed voor en was er goed hoop op een overwinning. De enige partij die nog niet genoemd is, is de partij tussen Stefan Kuipers (Apeldoorn) en Joris Brenninkmeijer (Groningen). Stefan stond een gezonde pion voor na onnauwkeurig spel van zijn tegenstander in het middenspel. Joris had echter goede compensatie gekregen en het was maar zeer de vraag of de witte extra pion het verschil kon gaan maken. Nico wist ondertussen zijn punt te drukken. Hij zette zijn tegenstandster volledig klem en kon met de opmars van twee damevleugelpionnen de partij beslissen.

Tussenstand: 4-4

Stefan stond dus beter en Armen leek ook kansen te hebben. Maar plotseling kwam er een Txg7 op het bord waarmee de pijlen richting de zwarte koningstelling afgevuurd werden. Waar toeschouwers van Apeldoorn eerst hoopten op een overwinning, waren ze nu ontzet en zagen ze de bui al hangen. Maurice had van een onoplettendheid gebruik gemaakt en was duidelijk op zoek naar winst. Armen weerde zich echter uitstekend en had dusdanig voordeel opgebouwd dat er nog net een gelijkspel in zat.

Dan was alleen Stefan nog bezig. Stefan probeerde van alles, maar Joris weerde zich kranig en bracht de vis op het droge. Helaas, helaas, voor beide teams wellicht een lichte teleurstelling. Groningen verloor zijn koppositie, terwijl Apeldoorn de laatste plek in het linkerrijtje veroverde. Een match met twee kanten: naast teleurstelling was er ook berusting. Het had immers slechter kunnen aflopen.



't Andere verslag | foto's op Google


partijen openen in nieuw venster of tabblad | partijen in pgn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten